Stresul schimbarii locului de munca  

Publicat de Top Afaceri


In multe cazuri, un nou job este un motiv de bucurie. Dar chiar si cea mai spectaculoasa schimbare in cariera poate produce stress si anxietate chiar si numai la gandul terenului necunoscut de acolo, unde toti in afara de tine stiu cum stau treburile. Intr-un timp scurt trebuie sa inveti multe lucruri, de la topografia firmei pina la procedurile si politicile locale. Trebuie sa-ti folosesti la maxim flerul pentru a simti ce se asteapta de la tine si a "mirosi" stilul de lucru (si nu numai) al colegilor si sefilor. Si trebuie sa-ti formezi o noua retea de relatii sociale care sa o inlocuiasca pe cea lasata in urma.
Citeva strategii care te pot ajuta sa treci mai usor peste acest stress:

Fii mai indulgent cu tine !
In timp ce te simti prost ca nu mai stii unde este cabinetul lui X sau ca ai uitat iar un detaliu al unei proceduri care ti-a fost explicat de trei ori, gindeste-te ca nimeni nu se asteapta sa fii perfect in primele saptamani de lucru. Acorda-ti un timp pentru a a invata. Dar fii sistematic in a studia noul teritoriu si construieste-ti incet-incet (nu prea incet ...) o schema mentala foarte clara a tot ce te inconjoara.

Creeaza-ti o retea de relatii sociale.
Relatiile colegiale sunt ca o a doua familie pentru multi. De aceea, destui oameni considera munca intre straini ca pe ceva foarte stresant. La gindul ca vei suferi dupa atmosfera si prietenii pe care le-ai lasat in urma odata cu fostul job, poti face greseala de a petrece majoritatea timpului liber cautind sa fii in compania fostilor colegi. Nu spune nimeni sa-ti abandonezi prietenii, dar trebuie sa nu pierzi nici o ocazie de a stabili relatii noi cu actualii colegi.

Simte-te ca acasa.
Adu cat mai curind posibil o fotografie, o planta sau alte obiecte personale de acasa sau de la fostul loc de munca. Foloseste toate metodele personale de lucru care se potrivesc in noul loc. Cu cit te vei simti mai familiar, cu atit mai repede vei trece peste stresul schimbarii locului de munca.

Da tot ce poti.
Oricare ar fi sentimentele tale referitoare la schimbarea in cariera, dedica-te 100% noului job in aceasta prima parte, a acomodarii. Chiar daca nu-ti surade acest gand, lasa deoparte resentimentele, nu vei avea de suferit decit daca aceasta devine o practica pe termen lung. Indiferent care ar fi interesele tale aici, le vei gasi rezolvarea facand totul cit de bine poti, de la inceput. Si anxietatea va fi repede inlocuita de sentimentul ca esti util si ai succes.

This entry was posted on 18:42 and is filed under , , , . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Abonați-vă la: Postare comentarii (Atom) .

1 comentarii

Anonim  

MUNCA DIN RĂSPUTERI ESTE UN IZVOR DE SPERANŢE

Cu ani în urmă, aveam un prieten care obişnuia să spună ''Îmi place munca din răsputeri''. Pot sta ore în şir să privesc oameni care muncesc din răsputeri''. Poate că ai şi tu prieteni care spun la fel. Nu le pasă de munca grea, atât timp cât este făcută de alţii. Ei se aşteaptă ca resursele de care au nevoie în viaţa de zi cu zi sau pentru ceea ce-şi doresc să facă, să le parvină într-un fel sau altul fără nici un fel de efort. Apoi, când îi văd pe alţii prosperând şi înaintând pe plan personal şi profesional, în timp ce ei rămân pe loc, tot ei sunt cei care au resentimente şi se plâng că este ''nedrept''.

Cunosc doi oameni care, la vârsta adolescenţei erau atleţi de performanţă. Amândoi aveau potenţialuI necesar pentru a deveni sportivi profesionişti. Unul dintre ei s-a straduit din răsputeri să-şi îmbunătăţească performanţele şi a muncit din greu să-şi învingă punctele slabe. În cele din urmă, a ajuns la vârf în domeniul profesionist, fiind un ''star'' pentru mai mult de o decadă. Celălalt, care avea aceeaşi vârstă şi locuia în acelaşi oraş, a tot aşteptat să i se ivească o oportunitate. Când a făcut greşeli şi-a cerut scuze, în loc să-şi recunoască greşelile şi să lucreze la îmbunătăţirea performanţelor de atlet. În loc să devină un star, el a ales să devină un trântor. Cea mai mare realizare a sa în domeniul sportului profesionist a fost să cumpere bilet pentru a vedea o întrecere.

În ulimul meu articol am citat câteva principii din cartea Proverbe, care ne învăţau despre importanţa hărniciei şi a muncii din răsputeri. În continuare vom vedea şi alte principii din Biblie, o carte care rămâne uimitor de relevantă şi în secolul 21.

Munca din răsputeri este motivată de nevoi. Dacă am avea pe cineva care să garanteze că ne va plăti toate cheltuielile, sau dacă am deveni într-o clipă foarte bogaţi, mai mult decât ne-am fi putut imagina, probabil că ne-am pierde motivaţia de a munci din răsputeri, aşa cum ar trebui. Dar, atunci când avem o nevoie de împlinit, dintr-odată realizăm cât de importantă este hărnicia în responsabilităţile pe care le avem la locul de muncă. “Cine munceşte, pentru el munceşte, căci foamea lui îl îndeamnă la lucru'' (Proverbe 16:26).

Munca din răsputeri deseori aduce onoare. Pentru că sunt aşa de puţini oameni care muncesc din greu, dând totul pentru şi folosind la maximum abilităţile pe care le au pentru a-şi îndeplini sarcinile, ei vor fi băgaţi în seamă. Adesea, ei sunt cei care sunt promovaţi şi recunoscuţi pentru contribuţia lor la bunul mers al companiei. “Dacă vezi un om iscusit în lucrul lui, acela poate sta lângă împăraţi, nu lângă oamenii de rând'' (Proverbe 22:29). “Cine îngrijeşte de un smochin va mânca din rodul lui, şi cine-şi păzeşte stăpânul va fi preţuit'' (Proverbe 27:18).

Munca din răsputeri pregăteşte pentru responsabilităţi în conducere. Pentru cine ţi-ar place să lucrezi - pentru cineva care este un exemplu de hărnicie în munca sa, ori pentru cineva care stă deoparte şi îi lasă pe ceilalţi să muncească? Când vei lucra în mod constant în ritm susţinut, va veni o zi când ţi se va cere să le arăţi şi altora cum să facă la fel. “Mâna celor harnici va stăpâni, dar mâna leneşă va plăti bir” (Proverbe 12:24).

Munca din răsputeri aduce beneficii pe termen lung. Uneori suntem tentaţi să acţionăm în grabă, dorind să ''încheiem o afacere'' care să ne aducă beneficii financiare substanţiale pe termen scurt. Cu toate acestea, graba poate duce la rezultate dezastruoase, întrucât nu anticipăm problemele potenţiale.
A muncii cu sârguinţă, deşi poate dura mai mult timp şi câştigurile financiare nu sunt atât de mari, este cea mai înţeleaptă cale de urmat. “Planurile omului harnic nu duc decât la belşug, dar cel ce lucrează cu grabă n-ajunge decât la lipsă''(Proverbe 21:5).