Procedura de angajare  

Publicat de Top Afaceri


Ti-ai trimis CV-ul, ai fost chemata la interviu, dar nu stii cum se vor desfasura lucrurile din acel punct. Incearca sa afli din timp, inainte sau dupa primul interviu, care sunt etapele pe care trebuie sa le parcurgi pana la angajare.

La emotiile firesti ale primului interviu, se adauga si nelinistile legate de succesiunea ulterioara a evenimentelor. Daca ai trecut de prima etapa, trebuie sa cunosti si procedura prin care vei fi angajata.

Perioada dintre doua interviuri poate fi de la cateva zile, la cateva saptamani, in functie de procesul de selectie. Exista firme unde candidatii pentru un post trebuie sa parcurga patru-cinci etape pana la interviul final. De regula, cu cat mai bine este cotat postul (implicit si lupta mai stransa), cu atat procesul este mai indelungat.

In multe cazuri, poti afla amanuntele doar dupa primul interviu, daca intervievatorul ti-a expus, din proprie initiativa sau la solicitarea ta, pasii pe care ii ai de urmat. In cazul in care cunosti persoane din interiorul firmei sau care detin asemenea informatii, intreaba-le cum se desfasoara procesul de angajare. Astfel, vei fi pregatita sa faci fata solicitarilor venite din partea angajatorului. In ceea ce priveste raspunsurile acestuia la intrebarile tale, privind procesul de angajare, nu-ti ramane decat sa te bazezi pe incredere, daca nu ai cum sa verifici informatiile.

In consecinta, ai in vedere cinci puncte pe care trebuie sa le lamuresti in timpul primului interviu.

1. Derularea pas cu pas a procedurii de angajare
In unele cazuri este suficient un singur interviu, in altele pot exista mai multe etape. Interviurile se sustin gradual, cu persoane aflate din ce in ce mai sus pe scara ierarhica, cu putere de decizie.

2. Eventualele teste pe care trebuie sa le dai
Pentru unele job-uri poti fi solicitata sa realizezi un mini-proiect, sa sustii un interviu intr-o limba straina sau sa dai un test la calculator. Se pot aduga teste psihologie, de inteligenta, de aptitudini sau cunostinte tehnice etc.

Intreaba in ce constau acestea, cand trebuie date si timpul pe care il ai la dispozitie. In acest fel, te poti pregati dinainte, avand in vedere ca aceste teste sunt eliminatorii si se constituie, de regula, in etape preliminare in vederea angajarii.

3. Timpul in care va fi luata o decizie
In acest fel, nu vei dezarma in cazul in care nu primesti nici un raspuns, dupa doar cateva zile. Iar daca acest interval a fost depasit, stii exact cand trebuie sa dai un telefon sau sa trimiti un e-mail pentru a vedea daca ai fost acceptata/ai trecut la nivelul urmator. In acelasi timp, poti analiza cu atentie si celelalte oferte, fara sa risti sa iei o decizie pentru un post mai putin atractiv, doar pentru ca o alta firma a avut un proces de selectie mai scurt.

4. Prezenta unor finalisti
Raspunsul la acest punct te va lamuri daca procesul de selectie decurge firesc sau interviul tau este doar o formalitate, decizia fiind luata deja.

5. Cine ia decizia angajarii
Informeaza-te daca hotararea apartine unei singure persone: directorul de resurse umane, directorul executiv etc. sau unui grup, format de exemplu din persoanele care te-au intervievat pe parcurs si care pot da recomandari pentru tine. In acest fel, nu te vei amagi singura ca ai deja postul in buzunar, doar pentru ca ai facut o foarte buna impresie unui intervievator, dar care nu are putere de decizie.

Nu te feri sa intrebi pentru a-ti clarifica orice nelamurire cu privire la procesul de selectie si angajare. Firmele au politici diferite in ceea ce priveste personalul, iar tu trebuie sa fii bine informata pentru a te putea pregati si actiona in cunostinta de cauza.

Pachetul Oportunitati de munca si afaceri te poate ajuta sa gasesti jobul dorit si oportunitatea cautata!

This entry was posted on 10:46 and is filed under , , , , . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Abonați-vă la: Postare comentarii (Atom) .

0 comentarii