Oportunitati de munca si afaceri  

Publicat de Top Afaceri

Românii pot construi o afacere de succes din creşterea melcilor. Potrivit estimărilor făcute de helicocultivatori, prin “insamintarea” unei suprafete de 2.000 de metri patrati cu melci se poate obtine un profit anual de 15.000 de euro. Specialistii spun ca, in lume, datorita climatului, Romania este tara cu cei mai multi melci Helix pomatia, cunoscutul melc de gradina, care cresc in libertate. Melcii de gradina sint cei mai cautati de consumatori, numai Franta importind anual peste 40.000 de tone din aceasta specie.
Cum si de ce
O familie de romani stabilita in Banatul Sirbesc ii invata pe oameni sa foloseasca potentialul pe care-l ofera zona. Nicolae si Iota Dumitrascu, din satul sirb Grebenat, fac agricultura alternativa cu melci din primavara. Iota, care abia a implinit 23 de ani, i-a propus tatalui sau sa-si faca o ferma de melci dupa ce a citit intr-o revista un articol despre helicocultura. Tatal sau a fost de acord si, peste noapte, au devenit din reparatori de frigidere crescatori de melci. Au intrat in afaceri cu cel mai mare producator de melci din lume, firma italiana Alimenti Naturali, care le-a oferit materia prima si i-a invatat cum sa puna pe roate ferma. In aceasta primavara, o data cu incalzirea vremii, Nicolae si Iota au ingradit un teren cu plase si tabla zincata, dupa o metoda speciala invatata de la italieni, care impiedica evadarea melcilor. Ei au plantat pe terenul respectiv varza, salata, floarea-soarelui si trifoi. Apoi au “insamintat” terenul cu 14.000 de melci din cunoscuta specie Helix pomatia, melcul de gradina, cel mai usor de gasit in natura si cel mai usor de crescut.
Un kilogram costa patru euro
Melcii pusi in primavara s-au inmultit deja si, conform planului, la anul, prima recolta de melci va fi trimisa la export. In acest an, un kilogram de melci costa patru euro, dar este posibil ca anul viitor sa creasca pretul. “La noi in sat doar oamenii foarte saraci mergeau la padure sa stringa melci ca sa-i vinda. Cind au vazut ca noi crestem melcii acasa au ris. Acum se mira toti. Si de cite ori ne intilnim ma intreaba cum merg melcii. Cred ca asteapta sa stringem prima recolta si vor incepe si ei sa faca helicocultura”, ne-a povestit Iota.
Romanii vor si ei sa scoata bani din aceasta afacerea
Iota si tatal sau au organizat, zilele trecute, la ferma din Grebenat, un stagiu de pregatire pentru sase romani care au hotarit ca de la anul sa intre in afaceri cu melci. Ei au acceptat oferta firmei italiene Alimenti Naturali, care va intra din aceasta luna pe piata romaneasca prin societatea nou-infiintata SC Alimenti Naturali Prodotti Biologici Romania. Conform contractului, in primii cinci ani firma le va asigura viitorilor romani helicocultivatori atit materia prima si instructia necesare, cit si piata de desfacere, iar acestia vor trebui sa se ocupe de hranirea si adunarea melcilor. “Din moment ce in agricultura traditionala nu avem nici un sprijin din partea autoritatilor, renunt la ferma in care am investit 30.000 de euro si ma apuc de melci. Mi-am pus in vinzare ferma din Varias, ne-a declarat Zoltan Gyorfi, un timisorean care in primavara anului viitor va incepe sa creasca melci de livada.

This entry was posted on 17:49 . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Abonați-vă la: Postare comentarii (Atom) .

0 comentarii