Pile, cunostinte, relatii  

Publicat de Top Afaceri


Multi candidati se plâng ca nu reusesc sa se angajeze deoarece pozitiile se ocupa prin pile, cunostinte relatii. Si au dreptate. Conform statisticilor, în occident aproximativ 70% din pozitii sunt ocupate pe baza unor recomandari din interior. Desi nu exista înca - sau nu cunoastem noi - statistici referitoare la România, stuatia nu este foarte diferita.
Cele mai multe si, de cele mai multe ori, cele mai bune locuri de munca nu sunt publicate nicaieri. Angajarea are loc pe baza recomandarilor din interior. Lucrurile însa nu trebuie luate în tragic, ci din contra. Mai ales ca aceasta situatie este usor explicabila, prin avantajele pe care le are un angajator recurgând la aceasta metoda:
a) persoana nou respectiva are recomandarea unui angajat propriu, care nu-si va risca propria pozitie recomandând o persoana incompetenta sau în care nu are încredere
b) mai mult ca sigur acel candidat a fost deja expus mediului organizational si deci cresc sansele unei integrari rapide în organizatie
c) cheltuiala redusa, deoarece nu mai trebuie facuta publicitate postului
d) procesul de recrutare este mai scurt, fiindca nu mai trebuiesc tinute zeci de interviuri.
Aceste avantaje nu sunt deloc de neglijat. În aceste conditii, de ce oare mai publica unele companii posturile vacante, ba mai si apeleaza la firme specializate pentru aceasta?
Raspunsul este foarte simplu. Orice metoda are si avantaje, dar si dezavantaje. Iar principalul dezavantaj al acestei metode de recrutare îl reprezinta limitarea numarului de potentiali candidati. Lista cunostintelor angajatilor proprii poate fi limitata sau propunerile nu se ridica la înaltimea solicitarilor.
La unele companii, însasi cultura organizationala nu permite limitarea la utilizarea unei singure metode de recrutare. La altele, este o forma de reclama. Sau, nu în putine rânduri, o forma de a strânge informatii despre concurenta.
Tinând cont ca un numar atât de mare de job-uri nu sunt vizibile, cum poti afla de ele?
1. Identifica acele companii în care ti-ar placea sa lucrezi.
2. Afla cât mai multe despre ele: istoric, cultura organizationala, persoanele care se ocupa de recutare, sefii de departamente etc.
3. Încearca sa-ti faci cunoscuti în cadrul firmei respective, ideal chiar din cadrul departamanetului în care doresti sa lucrezi. Majoritatea angajatilor unei companii au un local unde ies ?after hours?. Afla-l si începe sa-l frecventezi si tu.
4. Urmareste publicatiile de specialitate pentru referiri la firma respectiva. Un anunt ca cifra de afaceri va creste cu X% poate însemna si ca în viitorul apropiat pot aparea noi pozitii vacante. Din contra, scaderi ale cifrei de afaceri sau chiar anunturi de restructurari ar trebui sa te puna pe gânduri.
5. Adapteaza-ti CV-ul solicitarilor sau culturii firmei respective. Daca firma respectiva are o cultura organizationala ?rigida?, bazata foarte mult pe formalisme, trimiterea unei scrisori colocviale te va descalifica din start. La fel, trimiterea unei scrisori prea formale unei companii cu o cultura mai degajata va avea acelasi efect.
6. Trimite un CV si o scrisoare de intentie în care scoate în evidenta calitatile tale, cât de mult îti doresti sa lucrezi pentru compania respectiva, ce ai putea aduce tu nou etc. Scrisoarea trebuie astfel conceputa încât sa vânda companiei respective acel ?produs? care esti tu!
Avantajele patrunderii pe aceasta piata a locurilor de munca invizibile nu sunt greu de imaginat:
1. Concurenta redusa. Numarul persoanelor care afla de un astfel de loc de munca este limitat
2. Sanse sporite, mai ales daca ai si o recomandare ?din interior?.
3. Poti gasi un job care se potriveste exact abilitatilor si cunostintelor tale.
Daca esti suficient de convingator, este posibil ca postul sa
Detalii despre joburi, piata muncii si tot ce va intereseaza in pachetul Oportunitati de munca si afaceri!

This entry was posted on 21:51 and is filed under , , , , , . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Abonați-vă la: Postare comentarii (Atom) .

1 comentarii

Anonim  

HĂRNICIA CONTRA EXCESULUI DE MUNCĂ

Una dintre cele mai dificile provocări ale vieţii de zi cu zi, este abilitatea de a realiza un echilibru între activităţile pe care avem de făcut. Nu este bine să mâncăm prea mult, dar nici să mâncăm prea puţin. Avem nevoie de perioade de odihnă în mod regulat şi de refacere, dar şi de un timp când odihna trebuie să se sfârşească iar activitatea să înceapă.
Munca pe care o facem în fiecare zi este o altă zonă unde este nevoie disperată de echilibru. Într-o ediţie recentă a ‘’Manei de luni’’ afirmam că muncitorii buni sunt harnici. Dar un cititor a întrebat: ‘’Care este diferenţa între a fi harnic şi a muncii prea mult (în engleză ‘’workaholic’’)?
Aceasta este o foarte bună întrebare şi o chestiune importantă pentru mulţi dintre noi, oameni de afaceri sau profesionişti. Uneori, un număr excepţional de ore lucrate pot fi necesare – în special când se apropie un termen limită pentru un contract sau când un proiect trebuie terminat la timp. Cu toate acestea, când săptămână de lucru excesiv devine mai mult o regulă decât o excepţie, este foarte posibil ca pasul în boala numită ‘’prea multă muncă’’ (în engleză ‘’workaholism’’) să fi fost făcut.

Munca, la fel ca şi alcoolul, poate crea dependenţă. Munca din greu – şi obţinerea unor rezultate deosebite – se poate transforma, din a fi o parte a vieţii noastre - în a fi scopul principal spre care să ne focalizăm viaţa. Nu am dovezi ştiinţifice pentru a documenta această părere, dar cred că mai mult bărbaţii decât femeile sunt ‘’bolnavi de prea multă muncă’’ deoarece munca aduce venituri tangibile pe care mulţi bărbaţi le doresc, pe când a petrece timp cu familiile lor s-ar putea să nu producă rezultate vizibile. Este mai uşoară urmărirea unor scopuri, decât progresul în relaţii.
Deci, putem fi harnici în munca noastră, fără a ne abate spre un stil de viaţă gen ‘’bolnav de prea multă muncă’’? La urma urmelor, aşa cum am văzut mai înainte, în Proverbe 10:4 ni se spune: ‘’Cine lucrează cu o mână leneşă sărăceşte, dar mâna celor harnici îmbogăţeşte’’, iar în Proverbe 12.27 : ‘’Leneşul nu-şi frige vânatul, dar comoara de preţ a unui om este munca’’.

Cheia problemei este să realizăm că în timp ce noi primim o răsplată pentru munca noastră, Dumnezeu este acela care în ultimă instanţă, ne împlineşte nevoile zilnice. Cine ne dă sănătate şi putere? De unde am primit noi abilităţile şi talentele pe care le folosim în fiecare zi la locul nostru de muncă? S-ar putea să fi muncit din greu pentru a ne perfecţiona acele abilităţi, dar fiecare dintre noi avem trăsături înnăscute care ne permit să reuşim în acele lucruri pe care le facem cu bucurie. Aş defini termenul ‘’înnăscute’’ ca ‘’Domnul le-a pus acolo’’.

Cu ani în urmă, am învăţat că cea mai bună cale de a înţelege ce spune Dumnezeu în Biblie este de a interpreta acea învăţătură prin ceea ce El spune în altă parte a Bibliei. Din acest motiv, în timp ce Scripturile ne îndeamnă să fim harnici, ne avertizează de asemenea să evităm munca în exces: ‘’Degeaba vă sculaţi de dimineaţă şi vă culcaţi târziu, ca să mâncaţi o pâine câştigată cu durere; căci prea iubiţilor Lui El le dă pâine ca prin somn’’ (Psalmul 127:2). Găsim o afirmaţie similară în Psalmul 37:25: ‘’Am fost tânăr, şi am îmbătrânit, dar n-am văzut pe cel neprihănit părăsit, nici pe urmaşii lui cerşindu-şi pâinea’’.

Bazat pe aceste pasaje, pare clar că persoana care transformă hărnicia în prea multă muncă, nu face acest lucru pentru a-şi împlini nevoile zilnice. Putem avea în vedere mai multe motive, cum ar fi:
 urmărirea unor dorinţe materiale şi pofte trupeşti
 clădirea propriului ‘’ego’’ prin realizările datorate muncii
 evitarea unor chestiuni dureroase, pe care ar trebui să le rezolvăm acasă
 a face din muncă un ‘’zeu’’, acordându-i o mai mare prioritate în viaţa noastră decât familiei sau chiar decât lui Dumnezeu.