CURRICULUM VITAE  

Publicat de Top Afaceri


In analizarea unei candidaturi pentru ocuparea unui post, angajatorul are nevoie de un minimum de informatii despre persoana in cauza, de aceea, oricine se afla in cautarea unui loc de munca va trebui sa invete sa-si redacteze o scurta biografie, denumita Curriculum vitae (lat. "cursul vietii"). Acest Curriculum vitae (CV) va sta la baza unei prime trieri a candidatilor, prin urmare retineti ca:

FUn CV este mai mult decat un document personal, este un mijloc de a te promova pe tine insuti/ insati, deci Nu va subestimati!, incercati sa va puneti intr-o lumina cat mai buna fara a distorsiona adevarul: Nu mintiti!

FUn CV nu este o simpla insiruire de ani, slujbe, scoli urmate, el trebuie sa scoata in evidenta cele mai importante realizari ale tale, astfel incat angajatorul sa fie convins ca esti persoana pe care o cauta.


CUM TREBUIE CONCEPUT UN CV?

F Exista mai multe tipuri de CV adaptate unor situatii diferite, prin urmare, primul lucru care trebuie avut in vedere este obiectivul profesional (postul vizat). Aflati care sunt conditiile impuse de angajator (pregatire, experienta, abilitati).

FAlcatuiti o lista cu principalele dumneavoastra "puncte forte" (pregatire, calitati, abilitati punctate de cateva realizari) care va recomanda pentru dobandirea slujbei. Tinerii absolventi fara experienta anterioara vor trebui sa evidentieze potentialul de care dispun insistand asupra studiilor (note medii obtinute, cursuri importante, proiecte realizate, burse in strainatate, participari la olimpiade sau alte concursuri, premii obtinute) si a altor activitati/ preocupari extracurriculare (pasiuni, activitati desfasurate pe perioada verii sau cu program partial, experienta voluntara etc.).

F Alegeti tipul de CV adecvat situatiei dumneavoastra.

F Aranjati informatiile corespunzator formatului ales tinand cont de faptul ca un CV prezinta pe scurt date esentiale (prin prisma postului vizat) despre dumneavoastra (incercati sa va incadrati in 1-2 pagini si evitati exprimarea ambigua).


CUM SA ARATE?

F Nu veti da niciodata gres cu un CV clasic! Drept tipuri speciale de caractere, folositi-le doar pe cele ingrosate (bold), fara sublinieri sau scris inclinat (italic).

F Nu folositi hartie colorata!

F Nu il scrieti de mana! Dactilografiat sau tehnoredactat este mai usor de citit, are un aspect structurat si va da posibilitatea de a include mai multe informatii


CONTINUTUL UNUI CV

F Datele personale: nume, adresa, telefon, fax, e-mail (la inceputul primei pagini, pe paginile urmatoare numai numele si prenumele). Data nasterii sau starea civila nu sunt informatii obligatorii.

Atentie! Cand lasati un numar de telefon, asigurati-va ca puteti fi contactat (eventual precizati anumite ore cand sunteti siguri ca va raspunde cineva la telefon). Adresa e-mail o mentionati doar daca va verificati frecvent posta (zilnic).

F Obiectivul profesional

Cand trimiteti CV-ul "in prospectare" oferiti informatii despre aspiratiile dumneavoastra profesionale (domeniul care va intereseaza, posturi pentru care va considerati calificat). Daca vizati obtinerea unei anumite slujbe, specificati clar care este aceasta.

F Pregatirea

In ordine invers cronologica prezentati institutiile de invatamant absolvite si orice alte cursuri complementare urmate. Puteti insista asupra unor proiecte de cercetare realizate pe durata studiilor, mai ales daca sunteti tanar absolvent si acestea au legatura cu postul vizat. Nu uitati sa amintiti bursele in strainatate de care ati beneficiat, participarile la olimpiade si eventualele premii obtinute.

F Experienta profesionala

Mentionati de asemenea in ordine invers cronologica slujbele pe care le-ati avut, stagii de pregatire efectuate (impreuna cu numele institutiei/ firmei si localitatea, iar daca firma nu este cunoscuta, amintiti si profilul acesteia de activitate), insistand asupra responsabilitatilor avute si realizarilor dumneavoastra.

F La capitolul Informatii suplimentare se pot trece interese speciale (hobby-uri, alte activitati in care v-ati implicat si care v-au fost de folos in dezvoltarea unor abilitati/ deprinderi necesare pentru ocuparea postului vizat, experienta voluntara), nivelul de cunoastere a limbilor straine, cunostintele de operare/ programare PC, permisul de conducere. Chiar daca astfel de informatii nu par a fi relevante prin prisma slujbei pentru care ati optat, ele il ajuta pe angajator sa-si faca o imagine asupra persoanei dumneavoastra.

Atentie! Nu se vor include informatii de natura religioasa, politica sau alte tipuri de informatii controversate deoarece acestea ar putea deveni criterii de discriminare.

F Referinte

In general, pentru ca la depunerea unui dosar de angajare se solicita recomandari scrise fie de la universitate, fie de la ultimul serviciu, in CV candidatul doar isi va exprima disponibilitatea de a mai furniza alte referinte la cerere, fara a mai indica nume.

Insa in cazul in care trimiteti CV-ul "in prospectare", fara alte recomandari, ar fi de asteptat sa includeti macar doua nume (un profesor si o persoana pentru care ati lucrat), dar, numai cu acordul acestora pentru ca multe firme vor sa verifice referintele inainte de desfasurarea interviului.


CV FOCALIZAT

Este indreptat si focalizat pe un post specific. Este folosit atunci cand vrei sa te axezi pe un anumit domeniu sau pe un anumit post sau atunci cand vrei sa-ti trimiti CV-ul "in prospectare".

Nume, prenume
Adresa
Telefon

Obiectivul profesional

Capacitati

Realizari

Experienta profesionala

19xx-19xx Numele institutiei/ firmei, localitatea, postul ocupat

Studii

19xx-19xx Numele institutiei, localitatea

Facultatea, Sectia/ specializarea
Licentiat in anul

CV CRONOLOGIC

Este avantajos cand pastrezi acelasi domeniu de activitate in care ai mai lucrat si atunci cand experienta profesionala evidentiaza o dezvoltare si imbunatatire a acesteia. Este tipul de CV preferat pentru domeniile traditionale (in educatie, sanatate, conducere). In acest tip de CV experienta de munca si studiile/ calificarile sunt prezentate in ordine invers cronologica. Eventualele perioade de discontinuitate trebuie sa fie explicate pentru a nu lasa ocazia sa se interpreteze in dezavantajul candidatului.

Nume, prenume
Adresa
Telefon

Studii

19xx-19xx Numele institutiei, localitatea

Facultatea, Sectia/ specializarea
Licentiat in anul

Experienta profesionala

19xx-19xx Numele institutiei/ firmei, localitatea

Postul ocupat

*responsabilitati avute

Informatii suplimentare

Experienta voluntara


La capitolul Informatii suplimentare se pot trece interesele speciale (legate de domeniul de activitate in care ai mai lucrat sau de postul oferit), nivelul de cunoastere a limbilor straine, cunostintele de operare/ programare PC, permisul de conducere, calitatile personale / capacitatile.


CV FUNCTIONAL

Curriculum vitae functional se concentreaza asupra realizarilor in sine, fara a tine seama de cronologia lor. Este recomandat atunci cand iti schimbi cariera, cand vrei sa-ti pui in evidenta calitati/ abilitati pe care nu le-ai folosit in experienta de pana acum sau atunci cand intri pe piata fortei de munca pentru prima data. In acest tip de CV, experienta si abilitatile tale sunt evidentiate de ariile principale de implicare. Scopul sau este de a sublinia abilitatile de care dispui, facand analogii intre acestea si ceea ce postul pentru care candidezi cere.

Nume, prenume
Adresa
Telefonul de acasa Telefonul de la serviciu


Obiective profesionale

Abilitati

Angajari

19xx-19xx Numele institutiei/ firmei, localitatea

Detalii privind pozitia ocupata, realizari, merite

Studii

19xx-19xx Numele institutiei, localitatea

Facultatea Sectia/ specializarea
Licentiat in anul

Referinte

This entry was posted on 21:05 and is filed under , , , , . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Abonați-vă la: Postare comentarii (Atom) .

0 comentarii